حوزه های ادبی فعال: نویسنده|پژوهشگر
سوابق ادبی : حمیدرضا شاه آبادی روز سوم خرداد سال 1346 در تهران به دنیا آمد . بیشتر دوران تحصیلش را هم در همین شهر سپری کرد . جز دوره لیسانس تاریخ که در دانشگاه تبریز پشت سر گذاشت . در جوانی به هنر داستان نویسی علاقه مند شد و بدون بهره گرفتن از هر نوع استاد و آموزش دست به نوشتن چند داستان زد . هم زمان تجربه هایی را هم در حوزه های سینما و تئاتر از سر گذراند . تجربه هایی که حاصلشان ساخت چند فیلم کوتاه و نوشتن چند نمایشنامه و کارگردانی و بازیگری در چند نمایشنامه دیگر بود .
اولین داستان شاه آبادی در سال 1368 در یک مجله هفتگی چاپ شد . « قبل از باران » داستان تنهایی دختری روستایی است که با شوهرش به تهران می آید . او که در این شهر کاملا غریب است یک شب بعد از دعوا با شوهرش ، به قهر از خانه بیرون می زند اما چون جایی را برای رفتن ندارد یعد از پشت سر گذاشتن چند حادثه به خانه بر می گردد .
تحصیل در رشته تاریخ که از سال 1367 آغاز شد او را به علم تاریخ و همین طور وقایع تاریخی علاقه مند کرد . پس از مدتی رابطه نزدیکی بین تاریخ و ادبیات داستانی برقرار کرد و بر فعالیت در دو حوزه داستان نویسی و پژوهش تاریخی متمرکز شد . او در بیشتر داستانهایش نگاهی تاریخی دارد ؛ حتی اگر همه وقایع داستان در دوره معاصر بگذرند . در پژوهشهای تاریخی نیز ضمن رعایت مستندات به حوادث و شخصیتها همچون حوادث و شخصیتهای داستانی نگاه می کند و روایتی نزدیک به داستان از یافته هایش ارائه می دهد .
تجربه فعالیت در کسوت معلمی طی یک دوره پنج ساله و همچنین فعالیت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شاه آبادی را به نوشتن برای کودکان و نوجوانان علاقه مند کرده است . از این رو بخشی از آثار این نویسنده برای این گروه سنی نوشته شده اند .
حمیدرضا شاه آبادی دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته تاریخ است و علاوه بر آن دو بورس مطالعاتی را در کتابخانه بین المللی مونیخ با موضوع ادبیات کودک گذرانده است .
زبده آثار شاه آبادی به شرح زیر قابل دسته بندی هستند :
الف - ادبیات داستانی
دایره زنگی ( مجموعه داستان کوتاه ) انتشارات کمان 1380
دیلماج ( رمان ) انتشارات افق 1385
لالایی برای دختر مرده ( رمان نوجوان ) انتشارات افق 1386
اعترافات غلامان ( رمان نوجوان ) کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 1389
وقتی مژی گم شد ( رمان نوجوان ) کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 1391
هیچ کس جرئتش را ندارد ( رمان نوجوان ) کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان 1392
کافه خیابان گوته ( رمان ) 1394
ب - پژوهشهای تاریخی
تاریخ آغازین فراماسونری در ایران ( دو جلد ) انتشارات سوره مهر 1376
مقدمه بر ادبیات کودک ( بحثی در تحول تاریخی مفهوم کودکی ) کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 1382 - حاصل پژوهش در کتابخانه بین المللی مونیخ
نهضت مشروطه ( از مجموعه تاریخ فکر ایرانی ) انتشارات افق 1382
از آرمان تا واقعیت ؛ مقایسه تطبیقی کتاب « احمد » از طالبوف تبریزی و کتاب « امیل » از ژان ژاک روسو ( مقاله )
در فقدان کودکی ؛ بررسی وضعیت کودکان ایرانی در دوره قاجار ( مقاله )
زمینه های تاریخی خلق کتاب « پیتر شلخته » اثر هاینریش هافمن ( مقاله به زبان انگلیسی ) حاصل تحقیق در کتابخانه بین المللی مونیخ
ج _ برخی از جوایز آثار
دیلماج : کاندیدای جایزه روزی روزگاری ، برنده لوح تقدیر جایزه ادبی «واو » رمان متفاوت ، برنده جایزه شهید غنی پور
لالایی برای دختر مرده : برنده جایزه اول جشنواره کتاب کودک و نوجوان ، لوح تقدیر شورای کتاب کودک ، لوح تقدیر جشنواره کتاب برتر ،کتاب برگزیده کتابخانه بین المللی مونیخ ، منتخب نظرسنجی روزنامه اعتماد به عنوان بهترین رمان نوجوان دهه هشتاد
اعترافات غلامان : برنده جایزه اول جشنواره کتاب کودک و نوجوان ، جایزه اول جشنواره سلام بچه ها ، جشنواره قصه های قرآنی ، کتاب سال رضوی ، جشنواره بین المللی امام رضا (ع ) ، جشنواره شهید غنی پور
وقتی مژی گم شد : جایزه اول جشنواره رشد
نهضت مشروطه : لوح تقدیر شورای کتاب کودک
افسانه تیر انداز جوان : کتاب برگزیده کتابخانه بین المللی مونیخ
هیچ کس جرئتش را ندارد : جایزه اول جشنواره کتاب کودک و نوجوان
و...شاه آبادی، در خصوص نحوه پرداختن به موضوع جنگ ودفاع مقدس درادبیات کودک ونوجوان معتقد است: "جنگ بخشی از واقعیت های زندگی است که باید به کودکان شناسانده شود اما این شناساندن نباید به گونه ای باشد که در کودک و نوجوان ایجاد اضطراب و نگرانی کند. کودک باید درک کند که درگذشته چه کسانی با تلاش وفداکاری شان از میهن دفاع کردند وآن را حفظ کردند و این بیان با شیوه ای هنرمندانه باید توسط افرادی صورت گیرد که علاوه بر آشنایی با تاریخ جنگ با زبان کودکان نیز آشنا باشند. متاسفانه آثاری با چنین ویژگی درحوزه ادبیات کودک ونوجوان بسیار اندک است و این ضعف در حوزه ادبیات بزرگسال هم دیده می شود. نباید بارخشونت زای جنگ را به کودک منتقل کرد. زبانی که درادبیات کودک استفاده می شود باید کاملا متفاوت باشد و از قالب های داستانی که علی الظاهر به جنگ ربطی ندارد برای بیان این موضوعات استفاده شود. کامپیوتر و کتاب دو مقوله مجزا هستند، در بازی های کامپیوتری بیشتر حس هیجان مورد استقبال کودک قرار می گیرد اما درکتاب وجه بازی وجود ندارد و کودک به تفکر واداشته می شود و این مشکل نیز از آنجا ناشی میشود که نویسندگان ما نتوانسته اند در این حوزه هنرمندانه دست به قلم ببرند."
داستان "لالايي برای دختر مرده" در دو بخش، ماجراي مردم يكي از روستاهاي شهرستان قوچان در سال 1325 و دوره مشروطيت را روايت ميكند كه به خاطر وضعيت بد معيشتی، دختران خود را به سواراند تركمن ميفروختند. در بخش دوم و زمان كنوني، به يادداشتهايی كه از آن دوران باقي مانده و شخصيتهاي اصلي داستان آنها را دنبال میكنند، پرداخته میشود. رمان "لالایی برای دختر مرده" به زودی در انگلیس به چاپ میرسد. اين رمان درون مايهای اجتماعی دارد و به ماجرای فروش دختران قوچاني در دوران مشروطه ايران میپردازد. کتابخانه بینالمللی کودکان مونیخ كه بزرگترین کتابخانه جهان در حوزه ادبیات کودک و نوجوان است این رمان نوجوان را در فهرست معرفی كتابهای برگزيده خود در سال ۲۰۰۸ میلادی قرار داد. این موضوع میتواند یکی از دلایل اصلی نشر این کتاب در انگستان باشد.
كتاب "اعترافات غلامان (داستان دوران ولایتعهدی امام رضا (ع)" روايتی تاريخی و غير مشهور است كه به واقعهای میپردازد كه در آن مامون سیتن از غلامان خويش را مأمور به شهادت امام رضا(ع) میكند و اين افراد با وجود تلاششان در اين راه ناموفق میمانند. مولف در اين داستان بلند، سعی كرده است با بخشيدن فضايی داستانی به اين واقعه آن را به شكلی از زبان خود غلامان به شكلی صحيح روايت كند. رمان "جيغ" روایتی تاربخی از شکل گیری روشنفکران چپ گرای ایران است که از دوره قاجار شروع شده و تا دهه ۱۳۵۰ ادامه مییابد. "جیغ" را میتوان به نوعی ادامه رمان "دیلماج" دانست و ارتباط محتوایی خاصی میان این دو برقرار کرد. اين رمان به چاپ چهارم رسيده است.
"نماز سبز- از مجموعه روزهای خدا "بسیاری از تظاهرات های مردم در رمضان ١٣٥٧ بعد از برگزاری نماز جماعت توسط مردم و غالباً به امامت حجت الاسلام دکتر مفتح، استاد دانشگاه تهران، امام جماعت مسجد قبا و عضو شورای انقلاب، صورت می گرفت. یکی از مهمترین این نمازها، نماز عید فطر همان رمضان است که به امامت آن شهید در قیطریه برگزار شد. کتاب، ذکر مشروح برگزاری آن مراسم از بامداد تا پایان تظاهرات مردم در بعد از ظهر همان روز است. در كتاب "آن جمعه - از مجموعه روزهای خدا" میخوانيم علی رغم وعده های جعفر شریف امامی، نخست وزیر دولت آشتی ملی، شبانگاه جمعه ١٠ شهریور ١٣٥٧ ، مردم پس از خروج از مسجد فاطمیه به رگبار بسته می شوند. کتاب، روزشمار حوادث و تظاهرات پس از آن است، به همراه عکسهای مستند و گویا، که به کشتار وحشیانه رژیم در ١٧ شهریور (جمعه سیاه) ١٣٥٧ و متعاقب آن، پیام امام خمینی (ره) به ملت شریف ایران می انجامد.
کتاب "بیزبو شاهی استمیروخ(ما این شاه را نمی خواهیم)"گزارشی است از واقعه ٢٩ بهمن ١٣٥٦ درتبریز و حرکت شجاعانه مردم آن، که حکومت پهلوی را در بهت و حیرت فرو برد و شعله های انقلاب را فروزانتر کرد. کتاب "و حرکت آغاز میشود"روز شمار حرکتی است که در سال ١٣٥٦ شروع می شود و سرانجام به انقلاب اسلامی در٢٢ بهمن سال ١٣٥٧ منجر می گردد. در روز یکشنبه اول آبان ١٣٥٦، آقا مصطفی خمینی در نجف مسموم می شود. در روز دوشنبه دوم آبان جنازه او را پس از مرگی مشکوک و ناگهانی به خاک می سپارند. در روز سه شنبه سوم آبان مراسم ختم او در مسجد اعظم قم برگزار می شود. كتاب "در طلوع آزادی" نيز گزارشی از دو روز سرنوشت ساز درتاریخ انقلاب اسلامی ایران دربهمن ١٣٥٧. دراین گزارش، شرح حرکتها واقدامات مختلف مردم و نیروهای متقابل حکومتی درتهران همراه با تصاویری از آن دو روز آمده است.